KUĆE I DOMAĆINSTVA U KOSTAJNIKU (Donja Mala)

Dragi čitaoci!. Namera mi je da pišem o kućama tj. domaćinstvima u selu Kostajniku, Donja Mala po mom sećanju iz detinjstva, i da tako kod pokolenja prikažem tadašnje stanje domaćinstava u mom selu.

Prva kuća na ulasku u selo Kostajnik idući od Loznice, odmah kada se pređe reka, sa desne strane na bregu je bila kuća Radičevića. Oni su se doselili iz Radičevića Male. Mislim da se naj stariji član tog domaćinstva zvao Rajo. Voleo je da igra karte (tablić). Znam da je imao dva sina: Paju i Živka. Ne sećam se da su Pajo i Živko imali sestre. Pajo je bio oženjen sa Dušankom iz familije Vasića iz Neškovića male. Imali su dvoje dece, kćerku Milicu i sina Milinka zvani Mile. Pajo i Dušanka su se upokojili. Pajo je bio vozač i oni su se odselili u Klupce, blizi “Dragine Kafane” gde su napravili kuću. Milica je udata u Stanojeviće za Šola i imaju dvoje dece, kćerku i sina. Mile je oženjen sa Radmilom iz familije Cerovac iz Klubaca i imaju dva sina Branka, oženjen, živi i radi u Švajcarskoj, i sina Stefana oženjen, ima jedno dete radi u Žandarmeriji MUP-a R. Srbije.
Sin Živko je bio oženjen za Milankom iz Korenite. Upokojili su se i Živko i Milanka. Imali su dva sina: Miloša koji nije bio oženjen i upokojio se, sin Raćo je oženjen i mislim da ima nekoliko dece. On sa decom živi u kući posle smrti oca i majke.
Navedeno domaćinstvo je bilo imućno, imali su mnogo zemlje. Imali su volove i zapregu, bavili su se poljoprivredom mada je Živko neko vreme radio u rudniku Stolice. Imali su veliki voćnjak u kojem je bilo dosta raznog voća a pogotovu orasa, što je za nas decu bilo naj bolje, jer smo se igrali sa orasima. Imali su dosta šume.

Sledeće kuće sa leve strane puita su kuće Đoke Perića, sina Vidoja Perića koji se kasnije doselio i napravljene su dve kuće, jednu za sebe a jedna je napravljena za njegovog sina. Posle tih kuća je kuća Jove Perića, sina Milorada Perića koja je takođe napravljena kasnije. Na tom delu je bilo “Perića vodenica”. Oni su se doselilim iz Perića male koja se nalazi iznad male Rankovića, kod Jovanovića. Jovanoviće su zvali “solići”.
Idući dalje putem sa desne strane je bila Kuća Radivoja,”Rade” Vasiljevića. Bio je oženjen sa Jokom i nisu imali pokolenja. Sa leve strane su imali vodenicu koja je dugo radila,sve do njihove smrti. Imalim su mnogo zemlje i šume. Kuća je napravljena oko 1965-1970. godine a pre toga su živeli u kući koja je bila ispod Perća i “Solića”. Bavili su se poljoporivredom, i kod njih je često bila moba u žnjenju pšenice i zobi, branju kukuruza, kupljenju džanarika i ostalih poljskih radova. Nekoliko godina kod njih je bio sluga Sveto Mićanović sin Sretena Mićanovića iz Kostajnika. Napustio ih je, oženio se sa Sokom Dragana Neškovića iz Neškovića male i odeslio se u Klupce ghde je napravio kuću. Rado i Joka su bile moje prve komšije,jer je moj otac otprilike u isto vreme sagradio kuću preko puta njihove kuće. Ja sam kod njih često radio tj. pomagao. I dalje se rado sećam ukusne hrane koju je baba Joka pripremala, i svi su znali da je za radnike pripremala ukusnu i kvalitetnu hranu. Imali su mnogo rakije jer su posedovali velike voćnjake.
Sa Radom sam često igrao karte-tablić. Rado je imao lep rukopis i voleo je da čita knjige. Imao je pištolj. Kod njega su dolazili “viđeni” ljudi kao i sektorski policajci iz Policijske stanice Krupanj. Od Rade sam na pklon dobio malu rudarsku lampu na karbid, koja se još uvek nalazi kod mene u kući. Rado je voleo da pije ali se nije često opijao. Sećam se da ja kao piujan nekoliko pita padao sa bicikla. Veoma često su bili u vodenici jer su imali puno pomeljara. U vodenici je bio i krevet i uvek sam voleo da idem u vodenicu. Još uvek se sećam mirisa sveže samlevenog brašna.
Nakon njihove smrti i podel imovine, u blizini njihove kuće sagradio je kuću Radojko Mićanović, penzionisani policajac, koji je taj deo imovine nasledila njegova majka Rosa, koja je bila udata za Milorada “Cigu” Mićanovića i rodila Radojka. Radojko je oženjen sa Gordanom ,iz Republike Srpske, imaju dva sina: Miloša i Dejana. Miloš se skoro oženio.
Radojko je marljiv i vredan čovek, gaji malinu, bavi se poljoprivredom,
Kao policajac radio je u Policijskoj stanici u Loznici. Inače je lovac i jedan je od pokretača inicijative za izgradnju lovačke kuće u mali Radičevići kod “Ciganjske vode”. U kući koju je sagradio Rado niko ne živi jer nije bezbedna zbog klizišta koje se pojavilo 2014. godine kad su bile velike poplave i bujice. Tada se mnogo kubika zemlje obrušilo, skliznulo na nput Loznica-Krupanj tako da je saobraćaj bio obustavljen. Velika količina zemlje je skliznula u dvorište kuće mog brata koji sada tu živi nakon smrti našeg oca Svete i majke Drage.
Idući dalje putem prema Krupnju sa leve strane bila je kuća Vidoja Mićanovića koja je napravljena oko 1960. godine. doselio se sa “Kućerina brda”. Vidoje je biom oženjen sa Grozdom. Imali su tri sina. Radojko, moj školski drug, preminuo pre mnogo godina,završio je mašin-bravarski zanat. Budimira, završio brvarski zanat, takođe preminuo posle brata Radojka, Milojka i Radosava.
Radojko je bio oženjen sa LJubicom iz male Hercegovaca. Imaju sina Zorana i kćerku mislimZoricu. Zoran je oženjen iima tri kćerke i unučad. Budimir mog brata Milana školski drug bio oženjen sa Rosom iz Gornje male. Imali su dva sina. Stariji sin je mlad umro. sin Novica živi i radi u Austriji ima dvoje dece. Veliki je vernik i u crkvama sa sveštenicima održava liturgije.
Milojko, građevinski radnik, ima dvoje dece, mislim sina i kćerku. Radosav je oženjen, penzionisani policjac, radio i Policijskoj stanici LJubovija, neznam koliko ima dece. Kako su Vidojevi sinovi pristizali svi su na tom placu izgradili kuće. Stara kuća koju je Vidoje sgradio još uvek postoji. Vidoje je bio rudar u rudniku Stolice.
Sledeća kuća sa leve strane je kuća Vitomira Mićanovića, koji se doselio sa brda “Lipovača gde je bila jedandeo familije Mićanović. Vito je kuću nabravio otprilike kad i Vidoje Mićanović. Vito je upokojen. Još mu je živa supruga Dušanka. Imali su dvoje dece. Jezdo , moj školski drug i Milanka. Jezdo je oženjen sa Slavkom iz Koirenite i imaju tri kćerke. Milanka je udata u Voćnjak. Neznam koiliko ima dece. Vito je radio u rudniku Stolice. Bilo je imućno domaćinstvo što je i danas nastavio Jezdo. Imaju dosta obradive zemlje. Jeszdo se bavi poljoprivredom.
Do Jezdine kuće do potoka “Drenovac” nalazi se kuća Stanimira Mićanovića od oca Sretena. Stanimir je oženjen Ljubinkom. Stanimir se upokojio. LJubinka je živa. Imaju dvoje dece. Kćerku udatu, neznam gde i kako joj je ime. Sina Milenka. oženjen. iz prvog brkaima kćerku sa posebnim potrebama, imaoko 20.godina i sina iz drugog braka star oko 1 godine.
Iznad Jezdine i Milenkove kuće na brdu su bile kuće Mićanovća odakle su se Jezdo i Stanimir saselili.
Gore su bile kuće Sretena Mićanovića, koji je bio oženjen sa Micom.. Davno su se upokojili i Sreten i Mica. Imali su pet sinova.
Staniša, oženjen sa Danom iz Mićanovića (Rankovići),, izgradili kiuću blizu bivše kuće Andrije Lukića, oko 800 metara od Jezdine kuće premaKrupnju. Staniša se davno upokojio, Prva njegoa supruga Rosa iz Gornje male se obesila u šumi iza brda Markovača. Bili su kratko u braku.Dana je živa. Imaju kćerku Milojku, udata u Bršticu za Mišu Vujića, mislim da imaju dvojhe dece. Milojka je medecinska sestra u Domu zdravlja u Krupnju.
Stanimr, koji je izgradio kuću do Jezdine kuće.
Radenko, davno se upokojio bio oženjen sa Cajom iz Petrovića (Dvorska), koja se takođe upikojila. Imali su više dece. Znam da su imali kćerku koja je bila udata u Osečinu koja nje ubijena . Mislim da se Radenkov i Cajin jedan sin upokojio.
Sveto koji je jedno vreme bio sluga kod Rade i Joke Vasiljević, odselio se u Klupce.
Milan bioi oženjen, supruga mu se upokojila, ima jednig sina i in je istao gore na brdu da živi.
Tu se nalazila i uća Sredoja Mićanovića, koji je imao sina Slavka, koji se odselio u Tršić kod Krsta.Bio je rudar.Davno se upikijio. Imao je sima Momčla zvani “Mića”, moj školski drug koji se upokojio.
Imali su kćerku Radu, koja se upokojila pre nekoliko godinai bila u braku sa za RajomKikinim, unukom Andrije Lukića, blizu kuće Staniše Mićanovića.
Posle Jezde pored puta sa leve strane je kuća Dragoljuba Stefanovića, koji nse diselio iz Petrića Male. Oženjen je sa Radom Tejić. Imaju dvoje dece. Milanku udata i živi u Beogradu, ima sina. Sina milan je oženjen, nema dece, radi u NUP-u Republike Srbije u Beoghradu na visokojn funkciji. Dragoljub je bio vozač. Raeda je radila u “Pozamanteriji” u Krupnju.
Do njihove kuće se nalazi kuća Miladina Stefanovića, Dragoljubovog brata. Oženjen je i nemaju deece. Radio je kao ložač u Domu zdravlja Krupanj.
Iza ovih kuća, dalje putem sa desne strane nalazi se kuća Milojke zvane Cica, kćerka Slobodana, “Zeke” Nestorovića. Kuću je ostavila mužu a ona se odselila u Nemačku gde su im deca kći i sin, a u kući živi jnjen bivši suprug. Kuća je napravljena na placu koji je moj otac prodao Dobrili “Buli” Zekinoj koja je u Nemačkoj i ona je plac dala sestri Cici da napravi kuću. Na tom mestu je bila kuća mog oca i tu samja odrast5ao do svoje 17-e godine. Na tom mestu pored kuće se nalzio čardak ispod kojeg se nalazila soba.
Kuća je bila na sprat i na sprat se išlo drvenim stepenicama.
Na istom placu do reke nalazi se kuća Mihaila Nestorović Zekinog sina, a Cicinog brata. On je radio u Švajcarskoj i nakon povratka tu je napravio kuću jer je o njemu sestra Dobrola”Bula”, pklonila plac za kuću.Cicin i Mihailov otac je imao kuću na Brdu iznad reke gde su davno živeli Nestorovići.
Što znči da je od ulaska u Kostajnik do mesta gde je bila kuća mog oca pored puta je bilo samo dve kuće i to prva kuća Raje Radičevića i kuća mog oca. Sve ostale kuće koje su do sada opisane su kasnije izgrađene kako su se lludi saseljavali iz brdovitih delova, kako bi bili pored puta.
Sledeća kuća je kuća Nenada Nestorovića sina Milivoja Nestorovića iz braka sa Živkom. Na tom delu je bila koliba u kojoj je živeo Slavko “Jovo” Nestorović koji se saselio sa Brda. Tu je živeo sa suprugom Dobrilom i sinovima Radojkom “Rajkom” i Milojkom.
Do ove kuće je bila vikendica Aleksandra Nestorovića,kasnije napravljena. koju je Acin sin Dragan prodao rođaci Dobrili a ona prodala nekome iz male Hercegovaca.
Preko reke od ovih kuća nalazi se bivša kuća Milorada “Ćire” Nestorovića,
Nakon smrti Ćirinog sina Doke, mog rođaka kuća je sa imanjem prodata Rajku Jove Nestorovića. Do ove kuće se nalazi stara Jovina kuća do koje je Rajko izgradio novu kuću i veliku zgradu.
Ublizini Rajkove kuće pored kolskog puta za Brdo nalazi se kuća Svete i Drage Nestorović, koju je nasledio posle njihovog ipokojenja Radenko sin Žike Nestorović, tj. Svetin sinovac.
Do te kuće nalazila se stara kuća Žike Nestorović, i na tom delu uje sagradio novu kuću sada upokojeni Radenko “Rado”, Žikin sin.
Sve ove kuće Nestorovića su sagrađene kako se ko saseljavao sa Brda.
Mislim da su ove kuće sagrađene oko 1950. godine, kao kada vje svoju kuću sagradio i moj otac.
Na reci između kuće mog oca i mog strica Ćire nalazila se vodenica zvana “Savića” vodenica koja je dobila po mali koja se zvala Savića mala gde su živeli Nestorovići.

Dalje, sa desne strane puta nalaze se kuće Milojka i Tomislava Grujičića. Oni su sinovi Radiše “Rada” Grujučića koji su kao deca živeli u staroj kući na padini brda preko reke. To je bila kuća Živojina Grujičića koji je posinio Milovana “Mila, sina Ivka Nestorovića kojeg je majka povela sa sobom kad se udala za Živojina Grujičića.

Živojin Grujičić je bio imućan. Imao je mnogo zemlje i šume sve u jednom placu. Pored reke je imao plodnu ravnicu. Na reci je imao vodenicu kaka i sadea postoji ali ne radi.

Milojko je završio podoficirsku vojnu školu. Kada je otišao u pnziju aktivirao se u polituku. Živi u Banjaluci. Supruka Žužana se upokojila. Ima kćerku Cecu i sina Aleksandra. Aleksandar ima kćerku. Milojko zvani “Mikica” je trenutno na fumkciji Sekretara Crvenog krsta Bosne i Hercegovine.Tomo i supruga Radmila iz Bileće su radili u Krupanjci u Krupnju i sada su u penziji, nemaju dece.

Preko piua sa leve strane je kuća Andrije Lukića. Kao dete sećam se da je Andrija Lukić zvani “bonbondžija” pravio bonbone pa su ga zbog toga i tako zvali. Prodavao je kod škole đacima, kad sam ja išao u osnovnu školu, bonbone ni tarluk. Bonbone je donosio u velikoj drvenok kutiji koja je bila na jednom delu zastakljena. Pravio jue šarene, svilene bonbone i provavao ih je i fišecima koje je ručno pravio. Pošto sam bio u komšiluku kao dete sam gledao kroz prozor njegove kuće kaom pravi bonbone, pošto nama deci nije dozvoljavao da uđemo u uuiću i gledamo. Andrija je imao uzrečicu “vajda je, vajda je”

Njegov sin Miodrag zvaki “Kika” i Kikina supruga Ivanka su imalim gramofon i plolče i svake subote je kod njih bila igranka gde smi išli i mi deca gde smo se igrali dok su momci i devojke igrali kolo. Po pričama u davnoj prošlosti tu je bila i kafana gde su se odmarale rabadžije koji su volovskim zapregama vukli raznu robu u Loznicu i iz Loznice. Andrija je poreklumiz male Hercegovci.Pre 15-ak godina tu je bila i prodavnica koja je zatvorena i ne radi više.

Do te kuće nalazi se kuća Staniše Mićanovića koji se doselio iz Lipovače gde su živeli Mićanovići. U toj kući živi njegova supruga Dana.

Do te kuće se nalazi kuća Milisava Stefanovića, sina Stanimira Stefanovića kpji je imao kuću na brdu iznad te kuće. Milisav se saselio i tu napravio kuću.

Do te kuće je kuća Miće Ivanovića iz Petrića. Mića je oženio Rosu Živorada Mićanovića čija je kuća bila odmah oz kuće kojum je Mića izgradio.

Na mestu gde su kuću sagradili Mića i Rosa bila je mala kućica od ćerpiča u kojoj su Živeli Borko i njegova supruga Đenka. Prezivali su se Antonić. Nisu imali dece.

Do Mićine i Rosine kuće nalazila se kuća Živorada Mićanovića, Rosinog oca. Živorad i njegova supruga Joka su izrodili čwtiri kćerke i jednog sina.

Kćerka Dibrila se udala u Likodru. Zora se udala u Loznicu gde je i iživela, upokojila se. Radila jue kao služnenik u Trgovinskom preduzeću “Drina”. Kaom što sam već napisao Rosa se udala za Miću i do stare Živoradove kuće su izgradili kuću. Ljilja nse udala za Jovu Lazića iz Petrića i oni su izgradlaia akuaćau u komšiluku gde je bila Živoradova kuća. Sin Rajo je radio kao učiteljh i sada je u penvziji. Raajo i supruga LJubinka imaju kuću u Krupnju. Imaju sina Sašu koji živi u Beogradi i preduzetnik je Saša je renovirao staru kiuću i sagradio još jednu kuću.

Živorad je bio po zanimanju mesar i radii je u Klanici Drina u Loznici. Na posao u Loznicu išao biciklom.

Odmah posle Živoradove kuće bila je kuć Dragića Stefanovića zvani “Šturma”. Imao je jednu polomljenu krivu ogu i mnogo je hramao tako da se teško kretao. Stalno je nosio odeću od beza išubaru. Mi kao deca smo se njega plašili. Kuća mu je bila od ćerpiča sa malim prozorima. Prodavao je rakiju i kod njega suse ljudi iz komšiluka kockali.

Sa desne strane preko pita ovih kuća nalazi se kuća pokojnog Mije Tešića, od oca LJube i majke Stanke, koji je davno mlad preminuo usled srčanog udara koji je doživeo gledajući na TV fudbalsku utakmicu. Supruga Dragicaje bila iz Gornje male. Izrodili su kćerku i sina. Niko ne živi u toj kući. Povremeno dolaze.

Do te kuće je kuća pokojnogLjube Tešića. Sa suprugom Stankom porede ipokojenog Mije izrodili si još dva sina, Milića, mog školskog druga koji živi u Krupnju. Oženjen je sa Milojkom Strajilović i maju dve kćerke, nisun udate. Sin Mika, penzioner, rudarski tehničar, aktivirao se i radio kao plicajacu Policijskoj stanici Loznica. Oma kćerku udatu.

Do te kuće je kuća Stojše Nestorovića, mog strica kojem je plac dao njegov tast Čedo Tešić. Ti je moj stric izgradio kuću. Sav kamen za kuću sam ja izvadio u kiamenolomu preko puta kuće gde saj ja živeo. Kamen sam tovario na volovska kola koja su vukli volovi Čede Tešića. Moja strina Dragica se upokojila mlada 1974,1975. godine.

Stojša je radio kao zidari i GP Komgrap u Beogradu. Kadc se oženio iselio se iz kuće Nestoroviča i otišao u Beograd i u Železniku izgradio prizemnu8 kuću. Dibioi je sina Radoslava “Rade” koji je bio ugostiteljski radnik i upravnik više restorana u Beogradu. Radova supruga Radmila iz Piromana kod Obrenovca, bila je kuvarica u rstoranu “Dva ribara” u ulici Narodnog fronta Beograd i u Naarodnoj banci Republike Srbije. Dobili su dva sina Zlatka i Dušana koji imaju po dvoje dece. Zlatko ima dve kćerke a Dušan dva sina. Rade kao konobari u neminentnimrestoranima u Beogradu. U Železniku su na mestu stare kuće napravili veli9ku dvojnu kuću. Rade veoma često dolazi u kuću u Kostajniku.

Kao dete pamtim da su od ulaska u Kotajnik od Korenite postojale samo kuće Raje Radičevića, kuća koju je sagradio moj otac, kuće Ćore Nestorovića, stare kuće Svete i njegovog brata Žike Nestorovića, Živojina Grujičića, Andrije Lukića, Borka Antonića,Živorada Mićanovića i Dragoća Stefanovića. Sve ostale kuće su kasnije pravljenenkako se ko naseljavao.

N a s t a v i ć e s e!













Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *